PiSkorz pisze:W PiS-ie trafiają się ludzie o niejasnej przeszłości ale są to wyjątki . Natomiast w tzw. opozycji totalnej jest to regułą . Nie bez powodu Platforma , Nowoczesna , Kodziarze i PSL z taką zawziętością bronią ubeckich emerytur .


Poproszę o 10 przykładów. Nie powinieneś mieć z tym problemów skoro to reguła.

REORGANIZACJA SERWISU - głos użytkowników

Jeśli masz jakiś problem dotyczący funckjonowania serwisu POLITYKA.ORG.PL zgłoś go poprzez forum!

Moderatorzy: Lolek00, Bilu1939, Marchewa, Worek, Moderator, Administrator, Super Moderator

Awatar użytkownika
Kfiatek
Wójt
Wójt
Posty: 602
Rejestracja: 16 czerwca 2012, 10:28
Lokalizacja: z rabatki

Postautor: Kfiatek » 29 lipca 2012, 11:17

Możesz wyjaśnić jak to jest z tym dostępem administracji do poszczególnych elementów skryptu i bazy danych?

A co do favicony, to się mylisz. :)
Tutaj nie ma "kodu strony", jest on generowany dynamicznie poprzez PHP, serwer Apache i bazy danych. A przeglądarka czyta ją w tym przypadku z głównego katalogu forum.

Awatar użytkownika
Anioł
Poseł
Poseł
Posty: 1620
Rejestracja: 11 maja 2010, 16:10
Lokalizacja: Neusalz an der Oder

Postautor: Anioł » 29 lipca 2012, 11:29

Możesz wyjaśnić jak to jest z tym dostępem administracji do poszczególnych elementów skryptu i bazy danych?

Właścicielem serwera jest jakaś firma (jeżeli pamięć mnie nie myli to z Krakowa) i jedynie administratorzy z tej firmy mają dostęp do FTP, baz danych itd. itd, jednym słowem wszystkiego, nasi administratorzy mają jedynie dostęp do ACP, a tam za wiele się nie zdziała bez dostępu do FTP czy też baz danych - nie możemy nawet przeprowadzić aktualizacji forum.

Tutaj nie ma "kodu strony", jest on generowany dynamicznie poprzez PHP, serwer Apache i bazy danych. A przeglądarka czyta ją w tym przypadku z głównego katalogu forum.

Napisałaś w poprzednim poście że masz doświadczenie z platformą IPB, a to jest stara (bardzo bardzo stara) platforma phpbb w dodatku nieaktualizowana od czasów gdy powstało to forum, tutaj większość rzeczy robi się ręcznie. W tym wypadku również ręcznie trzeba dodać linijkę kodu, podaną przez Horneta, aby przeglądarka mogła zlokalizować favicona.

Awatar użytkownika
Kfiatek
Wójt
Wójt
Posty: 602
Rejestracja: 16 czerwca 2012, 10:28
Lokalizacja: z rabatki

Postautor: Kfiatek » 29 lipca 2012, 11:33

Skoro nie macie dostępu do ftp to i tak "nie dodacie kodu ręcznie". W dodatku nie da się tego zrobić, bo nie ma takiego kodu - on tworzony jest dynamicznie. :)

Popytam osobę która miała kontakt z phpBB, czy coś da się z tym zrobić i dam znać. ;)

Awatar użytkownika
Anioł
Poseł
Poseł
Posty: 1620
Rejestracja: 11 maja 2010, 16:10
Lokalizacja: Neusalz an der Oder

Postautor: Anioł » 29 lipca 2012, 11:36

Skoro nie macie dostępu do ftp to i tak "nie dodacie kodu ręcznie".

Większość platform które znam ma możliwość zmiany kodu strony, ale nie wiem jak jest z phpbb, już dawno nie używałem tej platformy.

Awatar użytkownika
Kuba
Marszałek województwa
Marszałek województwa
Posty: 1248
Rejestracja: 22 lipca 2012, 19:37
Lokalizacja: ZGR

Postautor: Kuba » 29 lipca 2012, 11:40

W phpBB także jest taka możliwość.
Polacy jako Słowianie przez setki lat za naturalne środowisko zamieszkania mieli puszcze, łąki, lasy. Chęć likwidowania większej ilości ogródków działkowych równa się zamachowi na wartości narodowe.

Awatar użytkownika
Kfiatek
Wójt
Wójt
Posty: 602
Rejestracja: 16 czerwca 2012, 10:28
Lokalizacja: z rabatki

Postautor: Kfiatek » 29 lipca 2012, 11:43

Bo tu nie ma "kodu strony" - jest skrypt, który za każdym razem taką stronę tworzy dynamicznie i wysyła do użytkownika. Oczywiście, że można modyfikować sam skrypt, ale wymaga to znajomości php i skryptu, a na tym się nie znam.

Aha, wiecie jaki konkretny numerek ma ten wasz skrypt phpBB Przemo?

Awatar użytkownika
Kuba
Marszałek województwa
Marszałek województwa
Posty: 1248
Rejestracja: 22 lipca 2012, 19:37
Lokalizacja: ZGR

Postautor: Kuba » 29 lipca 2012, 11:48

Oczywiście, że kod strony jest - zawarty jest w plikach stylów, które można edytować z poziomu panelu administratora - i to właśnie tam można wprowadzać zmiany odnośnie wyglądu, odnośnie określenia ścieżki dostępu do pliku favicon.ico.
Polacy jako Słowianie przez setki lat za naturalne środowisko zamieszkania mieli puszcze, łąki, lasy. Chęć likwidowania większej ilości ogródków działkowych równa się zamachowi na wartości narodowe.

Awatar użytkownika
Kfiatek
Wójt
Wójt
Posty: 602
Rejestracja: 16 czerwca 2012, 10:28
Lokalizacja: z rabatki

Postautor: Kfiatek » 29 lipca 2012, 12:07

Nie jestem pewna, czy modyfikując styl, to się da. Ta deklaracja chyba powinna być w nagłówku strony, a to do stylu niewiele ma. Poza tym, skoro mają zablokowane kopiowanie bazy, to i zmiany w stylach też mogą mieć niedostępne. Chętnie usłyszałabym tutaj wypowiedź "najwyższego" admina, co może. :)

Awatar użytkownika
Kuba
Marszałek województwa
Marszałek województwa
Posty: 1248
Rejestracja: 22 lipca 2012, 19:37
Lokalizacja: ZGR

Postautor: Kuba » 29 lipca 2012, 12:26

Parametry <head> też z poziomu panelu admina można modyfikować, ale fakt - nie pamiętam czy akurat favicon. Ale w edycji plików stylu też można dużo zdziałać, tylko problemem mogą być złe chmody - których z tego co tu wyczytałem raczej zmienić się nie da w przypadku konieczności.
Polacy jako Słowianie przez setki lat za naturalne środowisko zamieszkania mieli puszcze, łąki, lasy. Chęć likwidowania większej ilości ogródków działkowych równa się zamachowi na wartości narodowe.

Awatar użytkownika
Kfiatek
Wójt
Wójt
Posty: 602
Rejestracja: 16 czerwca 2012, 10:28
Lokalizacja: z rabatki

Postautor: Kfiatek » 29 lipca 2012, 12:31

Ostatecznie to chyba nie powinien być taki wielki problem. Administratorzy serwerów, to nie jakieś ogry. Gdy się im dokładnie wytłumaczy o co chodzi nie powinni mieć jakichś wątów żeby wrzucić jeden pliczek, zwłaszcza, że jest on korzystny dla identyfikacji strony. :)

Przede wszystkim trzeba mieć taką faviconkę do zaproponowania. :D

Awatar użytkownika
NRohirrim
Prezydent
Prezydent
Posty: 12171
Rejestracja: 09 października 2009, 11:00
Lokalizacja: PL
Kontaktowanie:

Postautor: NRohirrim » 29 lipca 2012, 14:00

A możze lepiej za dużo nie kombinować.
,,Lepiej żeby mowa była lepsza od ciszy, lub milcz'' - Dionizos z Halikarnasu

Awatar użytkownika
Worek
Administrator
Administrator
Posty: 17356
Rejestracja: 17 grudnia 2009, 09:37
Lokalizacja: Tannenberg

Postautor: Worek » 29 lipca 2012, 15:42

Kfiatek pisze:Chętnie usłyszałabym tutaj wypowiedź "najwyższego" admina, co może.


Nie ma tutaj takiego.
"Poskrobcie z wierzchu konserwatystę a znajdziecie kogoś, kto przedkłada przeszłość nad jakąkolwiek przyszłość." - Frank Herbert

Awatar użytkownika
Kfiatek
Wójt
Wójt
Posty: 602
Rejestracja: 16 czerwca 2012, 10:28
Lokalizacja: z rabatki

Postautor: Kfiatek » 29 lipca 2012, 15:47

Wszyscy admini z takimi samymi uprawnieniami? Nie ma root admina?

NRohirrim88 pisze:A możze lepiej za dużo nie kombinować.

Nie chodzi o "za dużo", ale trochę by się przydało. Mnie np. brakuje paru emotek. :P

Awatar użytkownika
Worek
Administrator
Administrator
Posty: 17356
Rejestracja: 17 grudnia 2009, 09:37
Lokalizacja: Tannenberg

Postautor: Worek » 29 lipca 2012, 15:49

Wszyscy admini z takimi samymi uprawnieniami? Nie ma root admina?


Dokładnie tak.
Forum jest prowadzone kolektywnie.

http://www.forum.polityka.org.pl/viewto ... asz+naczas

Przeczytaj ten wątek. Oszczędzisz nam odpowiedzi na niektóre pytania.
"Poskrobcie z wierzchu konserwatystę a znajdziecie kogoś, kto przedkłada przeszłość nad jakąkolwiek przyszłość." - Frank Herbert

Awatar użytkownika
Kfiatek
Wójt
Wójt
Posty: 602
Rejestracja: 16 czerwca 2012, 10:28
Lokalizacja: z rabatki

Postautor: Kfiatek » 02 sierpnia 2012, 16:18

Faktycznie, wiele staje się jasne - nieznany, "tajny" właściciel, brak dostępu do istotnych elementów forum dla administracji i "kolektywne zarządzanie". :lol:

Wdepnęłam z deszczu pod rynnę. :mrgreen:


Wróć do „Wasze pomysły i problemy...”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość